Skip to main content

Yerli Malı Haftasına Coca-Cola ile Gittim

Üretim yeri Türkiye olan ve perakende olarak satışa sunulan ürünlerde ‘Yerli Üretim’ logosu kullanımı bana aşağıdaki anıyı hatırlattı.

İlkokul 2. veya 3. Sınıftaydım.

Sevgili öğretmenim o sabah içinde bulunduğumuz haftanın “Yerli malı haftası” olduğunu söyledi. Yerli üretimin, Türk malının kullanımının öneminden, tutumlu olmaktan, tüm dünyaya kafa tutarak ülkemizi kurtaran Atatürk’ün üretim ile ilgili Türk malı ile ilgili görüşlerini bizlere anlattı.
Daha sonra, öğretmeniz birkaç gün sonraki dersimize yerli üretilen yiyecek ve içeceklerle sınıfa gelmemizi, hep birlikte bu haftayı, güzel bir sofra kurarak kutlayacağımızı söyledi. Hararetli bir şekilde neleri getirip getirmeyeceğimizi tartıştık.

O gün geldi. Benimde hazırlıklarım tamamdı. Rahmetli babaannem, kendi asma yapraklarımızdan hafif ekşili, kıymalı zeytin yağlı yaprak sarma, içinde keçi peyniri olan el yapımı poğaça, fırında kol böreği, bahçemizden portakal, mandalina ve mevsim salatası hazırladı.
Sabah dedemden harçlığımı aldım ve yiyecek sepetimle okuluma doğru yürümeye başladım. Marketteki Coca-Cola reklamı dikkatimi çekti. Yarım litrelik plastik şişe içindeki Coco-Cola’yı aldım ve sepetime koydum.

Sınıfıma geldiğimde her tarafın Türk bayrakları ve renkli kartonlarla süslenmiş olduğunu, tahtaya “Yerli malı yurdun malı, Herkes bunu kullanmalı” yazıldığını hatırlıyorum. Tüm arkadaşlarım getirdikleri yiyecek ve içecekleri sıralarına çıkardı. Hep birlikte paylaşarak, eğlenerek yemek yemeğe başladık.
Öğretmenimin dikkatini benim masadaki Coca-Cola şişesi çekti ? . Öğretmenim kendi masasından ev yapımı bir bardak ayran doldurdu ve yanıma geldi, saçlarımı okşadı ve ayranı bana uzattı. Coca-Cola’nın üzerindeki yazıyı okudu ve kibar bir dil ile Coca-Cola’ın Türk malı olmadığını, etkinliğin amacını tekrar anlattı. O gün benim için eğlendiğim, öğretim harikulade bir gün olmuştu.

Son 16 yılda çok şey değişti. Yerli malı haftasının içi boşaltıldı bu hafta yeme-içme haftasına dönüştürüldü. Yerli ve milli kavramımız da değişti. Yeni yayımlanan “Yerli Üretim” logosuyla beraber Coca-Cola yerli malı oldu.

Yerli Malı Coca Cola

 

Yüzde 100 Türk sermayesinin, Türk emekçisinin ürettiği ürünlere basılan “Türk Malı” logosu ise kadük oldu.

Her şeyin bir bedeli var. Bir ülkeyi yönetenler lüks tüketimi, borçlanmayı özendirir kendi evlatlarına sorgulamayı, eleştirisel düşünceyi, üretimi, tutumlu olmayı, yerli malını bile doğru öğretemez ise o ülkede tabi ki dış ticaret açığı, İthalat bağımlılığı, hane halkı tasarruf açığı, ekonomik şoklara karşı kırılganlık, sonrasında devalüasyon, yüksek faiz ve enflasyon olur. Bugün olmasa da yarın mutlaka olur. Yeni imam hatip okulları, kampüssüz  üniversiteler kurmaya ve tabii ki sınavların ismini değiştirmeye devam…

Eski Türk Malı Logosu
Yeni Yerli Malı Logosu

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir